Placeholder for loadingalt
Tilbage til forsiden
Placeholder for loadingalt

Velkommen til Hilmas Keramik

Keramikken er blevet mit glade univers, hvor det er lyst og nysgerrighed, der driver værket og jeg elsker det.

I 2006 kom jeg i kontakt med en lille kunstnergruppe “Allerød Lercroquis”, som arbejdede efter levende modeller. Jeg fik et stykke ler i hånden og så var jeg solgt. Her blev ideen født til “Mit Lerfolk – små mennesker med store følelser”. De er som nævnt alle lavet efter levende modeller og er derfor unikke og meget forskellige. De har dog alle lidt af mine gener, så på den måde, er de lidt i familie med hinanden.

Jeg arbejder detaljeret med mine mænd og damer. Mit mål er at puste lidt liv i dem og fange nogle følelser i skulpturen, som både kan være ømhed, arrogance, vrede, blidhed, vildskab eller evt. “her kommer jeg og jeg er ok”.

Mit foretrukne materiale er stentøjsler, som jeg enten højbrænder i elektrisk ovn eller i raku ovn. Det er to vidt forskellige processer og forskellen på det færdige resultat er også stor.

Raku betyder “rendyrket nydelse” eller “glædelige omstændigheder”. Ifølge japansk historie opstod raku teknikken efter en naturkatastrofe i det 15. århundrede i Korea. Genopbygningen skulle gå hurtigt, så man tog teglene ud af ovnen, mens de stadig var varme og de holdt. Betegnelsen “raku” opstod først, da teknikken bredte sig til Japan til de zen buddhistiske te ceremonier. Det var først i 1900-tallet, at keramikerne begyndte at lave post reduktion af deres værker dvs. at lægge de meget varme emner ned i en lukket beholder med brændbart materiale for at udvide farvespekteret for glasurerne. I slutningen af 1960’erne kom raku teknikken til Danmark.

Den primitive raku brænding er spændende og byder på store udfordringer og masser af overraskelser. Kendetegnende for det færdige produkt er ofte smukke glasursprækker, hvor soden har sat sig fast. Farverne kan variere fra mat, silkeblank og helt op til næsten glasagtige blanke farver.

Brændingen i elovnen er mere kontrolleret og her eksperimenterer jeg med spændende glasurer og begitninger, som jeg for det meste blander selv.